Haarwerk

Chemotherapie en uw uiterlijk

Alhoewel de reacties van patiënten op chemotherapie zeer uiteenlopend zijn en vooraf niet is aan te geven hoe het in uw geval zal zijn, dient u met een aantal zaken rekening te houden. De meest voorkomende uiterlijke problemen zijn:

Huidproblemen

  • vaalheid van de huid
  • droogte van de huid
  • schilferachtige irritatieplekken

Behandeling met goede voedende en verzorgende cremes zowel voor, tijdens en na de kuur.

Haar- en hoofdhuidproblemen

Tijdens de chemo wordt de conditie van het haar dof en futloos. Wanneer haar begint met uitvallen, behoeft u er niet voorzichtig mee om te gaan. U kunt het uitvallen niet tegenhouden, het proces is onomkeerbaar.

Wanneer u gebruik maakt van de hoofdhuid­koeling tijdens de chemotherapie gaat dit altijd en alleen in overleg met de oncoloog of de oncoloog­verpleegkundige en nooit met mij als haarwerker.
Tegenwoordig zijn er veel mensen die er gebruik van maken wanneer zij in aanmerking komen voor deze behandeling. De resultaten zijn verschillend, maar het geeft zeker een vertraging van de haaruitval. Daardoor is het soms mogelijk om zonder pruik door deze periode heen te komen.

Hoofdbedekking

Zonder haar kan uw hoofdhuid koud aanvoelen, wat misschien door u als onprettig zal worden ervaren. Om uw hoofd te bedekken en warm te houden, leveren wij diverse vormen van hoofdbedekking.

Meer informatie over hoofdbedekking


Deze voorgaande uitleg zal u wellicht niet blij maken. Toch is het goed te weten dat er vele mogelijkheden zijn het herstel vanuit de chemotherapie op een prettige menswaardige wijze te begeleiden. De buitenwereld behoeft niet te zien dat u ziek bent. Wilt u het anderen vertellen, dan kiest u zelf het moment om dat te doen.

Naar boven